Statsminister Jonas Gahr Støre.
Statsminister Jonas Gahr Støre.

Støre varsler tøffere og mer turbulent tid for nordmenns økonomi

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at vi må planlegge for at det blir tøffere økonomisk for mange, og at «en del av de utfordringene vi møter, må vi stå i».

Publisert

– Når prisene øker i Norge, er den viktigste forklaringen inflasjonen utenfra. Når elektrisitetsprisene øker i Norge, er den viktigste forklaringen de skyhøye gassprisene i Europa. Og når bedrifter får problemer med leveransene sine, er også forklaringen problemer med leveransene ute, sier Støre i et intervju med Aftenposten.

Pandemi etterfulgt av krigen i Ukraina har skapt uro og utfordringer i den internasjonale økonomien.

Og på hjemmebane har det de siste dagene kommet flere negative økonomiske nyheter: Prisene stiger og renta skal opp. Støre sier regjeringen ikke har planer om flere støttepakker

– Vi har en stor pakke på strøm. De høye oljeprisene kan være av midlertidig karakter. Det kommer nå mer olje inn i markedet. Så vi har ikke planlagt noen pakker på drivstoff, sier Støre.

– Hvis vi skal gjøre noe med drivstoffprisene, må vi foreta omfattende kutt i avgiftene. Det vil være veldig kostbart for staten, men bare gi begrenset effekt på pumpeprisen, det vil ikke være klok bruk av skattebetalernes penger. Derfor mener vi det er bedre med omfordeling på andre måter.

Powered by Labrador CMS