Kultur

Irene Finstad Lyster er ute med sin debutroman Vinterspire, der handlingen foregår på Hvaler. Her er Irene ved Utgårdskilen.

Rolvsøyforfatter lanserer roman fra Hvaler

I debutromanen Vinterspire blir vi godt kjent med en ung kvinne som lengter tilbake til sitt barndomsparadis på Hvaler. Forfatter Irene Finstad Lyster fra Rolvsøy er strålende fornøyd med responsen så langt.

Publisert

- Gjenåpningen av landet vårt kom som bestilt, stråler forfatteren.

Folk strømmet til på lanseringen av boka Vinterspire på Walle gård i Fredrikstad lørdag. Irene er selv fra Rolvsøy, men holder for tiden til på Hvaler, der hun skrev ferdig romanen under pandemien.

Under lanseringen av boka ble det raskt stinn brakke.

- Alle ble tilbudt bobler i høye glass, det vil si rabarbrasaft fra Walle gård, med islett av Farris. Riktig så velsmakende, forteller Irene.

Hun er takknemlig for interessen.

- Dette er en stor dag for meg, og Walle gård var et perfekt sted for lanseringen, sier hun.

Irene opplyser at bokomslaget er et bearbeidet foto hun selv tok i en vakker solnedgang i Utgårdskilen.

- Tittelen gjenspeiler en interesse jeg har for natur, og for å dyrke ting selv, forteller hun.

Derfor skrev hun romanen

Irene Finstad Lyster er åpen om at det var en hendelse på jobben som for alvor fikk henne til å skrive en bok.

- Kanskje var jeg for engasjert. Det kjennes i hvert fall godt å ha tatt noen grep, slutte og jobbe så mye og gjøre det jeg har hatt lyst til lenge. Opplevelsen har vært med på å gi drivkraft, og den har vært nødvendig gjennom de to og et halvt årene det har tatt å skrive ferdig boka, sier hun.

God hjelp

Irene har hatt hjelp av to redaktører, en språkvasker, korrekturleser og en designer. Alt for å sikre kvaliteten både på innsiden og på utsiden av boka.

- Spesielt arbeidet med redaktøren Nina Grove Hansen og forfatter Robert Næss har tilført boka mye; innspillene har ført til både omfattende kutt og viktige utdypinger, blant annet med flere scener fra Kirkøy og Herføl. Jeg er ikke i tvil om at bidragene fra de to har løftet boka, sier hun.

Hvaler-naturen inspirerte

Naturen på Hvaler har vært en viktig inspirasjonskilde og med hjemmekontor siden mars i fjor, har hun hatt mer fritid på Hvaler.

- Jeg trives i Oslo også, men det er noe med den frie og uberørte naturen her på Hvaler som gjør godt, påpeker hun, og opplyser at hun selv dyrker druer.

En storbytilværelse med mye jobb er også en av romanfigurene sitt hodebry. Lengsel etter et roligere liv, tett på naturen på Herføl, er sentral i historien. Det var her den unge kvinnen vokste opp, og hun har lagt en plan for å kunne flytte tilbake.

Planen slår sprekker, ikke minst fordi hennes fetter nærmest har okkupert barndomshjemmet. I Asker-firmaet der hun jobber, oppdager de også et bedrageri med forgreninger til Skatteparadiset Cayman Islands.

En drøm i oppfyllelse

- Jeg må selge mange bøker for at skrivingen min skal lønne seg, men boka er uansett realisering av en drøm. Det er ikke alt i livet som er lett å få til med en gang, og for meg er skrivingen en form for dagdrømming. Begge deler kan ta oss nærmere det vi ønsker oss, sier Irene.

Å lese "Min kamp" av Karl Ove Knausgård fikk henne til å innse at forfatterreisen kan være kronglete og vellykket. Hun bet seg også merke i rådet Knausgård fikk om å skrive nært seg selv.

- Det var historien om Vinterspire som ville fram i meg, og det aksepterte jeg etter å ha tatt til meg rådet. Jeg har øvd på å legge bort negative tanker, for vi er alle gode på selvkritikk. Nå fortsetter jeg bare å skrive, for alt kan jo skrives om, sier Irene.

Irene Finstad Lyster ga ut boken på eget forlag.

Powered by Labrador CMS