Debatt

Arbeiderpartiet er garantisten for boplikten på Hvaler, mener Arbeiderpartiets Rolf Strand i denne kronikken.

- Ap er garantisten for boplikten

Dette er en kronikk. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert Sist oppdatert

Hvaler Arbeiderparti er garantisten for boplikten på Hvaler. Boplikt bidrar til at de som har boligeiendommer må ha registrert bostedsadresse gjennom Folkeregisteret på eiendommen, og at de betaler skatt til Hvaler kommune.

Dette er helt essensielt for at vi kan være egen kommune og ha skatteinntekter til å drive god eldreomsorg og en god skole.

I Fredriksstad Blad 15. august skriver Jan Erik Bakkevik at han er kritisk til det forslaget som er ute til høring om boplikten.

Det handler om å fjerne slektskaps-unntaket. Dette er et unntak vi har i dag, som gjør at barn kan arve eiendommen uten å måtte oppfylle boplikten, men at boplikt inntreffer ved et eventuelt salg.

Bakkevik har helt rett i at det for mange vil bli et problem dersom slektskaps-unntaket oppheves.

Derfor mener Hvaler Arbeiderparti at vi ikke skal fjerne slektskaps-unntaket. Barn må ha mulighet til å eie barndomshjemmet uten at de må flytte til Hvaler. De har ofte lange røtter til Hvaler, og en del flytter også tilbake til Hvaler etter som tiden går.

Selv om vi har slektskaps-fritaket, utløses boplikten ved salg.

Vi har sett eksempler på kansellering av salg fordi kjøper ikke får konsesjon til fritidsformål. Da kan andre som vil bo i boligen få mulighet til å kjøpe eiendommen.

Når vi som samfunn investerer mye i infrastruktur for at folk skal bo, er det bare rett og rimelig at vi prioriterer de som ønsker å bo på Hvaler.

Hvaler kommune har tatt opp kampen om brudd på boplikten. I 2021 tok vi i bruk et nytt datasystem, hvor all informasjon om kjøp og salg av boliger i kommunene blir lagret.

Et par år senere fikk fem eiendommer i Hvaler om varsel om tvangsalg, grunnet brudd på boplikten.

Det satte standaren. Kommunen har ikke lenger problem med at boplikten omgås.

Rolf Strand. 6 kandidat Hvaler Arbeiderparti.

Powered by Labrador CMS