KOALA: Et kjent pungdyr. Ungen er liten som en ert ved fødselen.

Barnas side

Nytt og kanskje ukjent med dyr - og litt hjernetrim

Publisert

Bor i en pose

Pungdyrene er pattedyr, men samtidig noe helt for seg selv. Ungene blir født mens de fortsatt er små fostre. Etter fødselen flytter de rett inn i en pose (pung) på morens magen. Der er det varmt og trygt, og til og med matservering. Maten er melk som kommer fra en patte nede i pungen.

Etter hvert som ungene vokser til, blir de sterke nok til å prøve seg på livet utenfor pungen. Mange tar seg bare småturer ut i starten, før de hopper tilbake i pungen.

Pungdyrene er ellers veldig forskjellige. Noen er små, andre store. Til sammen finnes det rundt 360 arter. De kan leve av planter, insekter eller større dyr. Noen kan fly mange meter, som flygepungekornet, mens andre tar kjempehopp, som kenguruen. Noen lever mye av livet sitt under jorden, som pungmuldvarpen, mens andre trives best oppi trærne, som snohalepungekornet.

Tam i 8000 år

Kuene vi holder som husdyr, stammer fra urokser som levde vilt i skogene i Europa og andre steder. De første uroksene ble temmet for 8000 år siden, og utviklet seg videre til dagens kuer.

Etter hvert ble de tamme kuene til mange ulike raser. I Norge er Norsk Rødt Fe (NRF) den vanligste kua. Vi har også flere utrydningstruede norske kuraser. Moderne kuer er avlet fram til å gi rundt 7000 liter melk i året. For 60 år siden ga kuene bare halvparten så mye.

Selv trenger kua å spise og drøvtygge nesten hele døgnet. Kua jafser i seg gress og høy så fort den kan, og tygger maten veldig dårlig. Etterpå, mens kua ligger og hviler, kommer maten opp igjen i munnen. Da tygger kua grundigere. Dette kalles drøvtygging. Så travelt er det å være ku at den bare sover en halvtime hvert døgn.

YR: Stammer fra de ville uroksene.m

Visste du at …

det finnes et pungdyr som ikke bor i en pung, nemlig numbaten? Den bare suger seg fast til morens patte og henger dermed fast utenpå magen hennes i månedsvis. Her er en voksen numbat ute og går.

Numbat.

Visste du at …

amøber er bygd opp av bare én celle? Mange forskere mener at amøber er så forskjellige fra flercellede dyr at de ikke kan kalles dyr i det hele tatt.

Forstørrelse av en knøttliten amøbe.

Quiz

Spørsmål

1. Hvilken ugle er Europas største?

2. Hvilket nålevende pungdyr er verdens største?

3. Hvor pleier snøugla å ha reiret sitt? A) I et tre B) I en fjellhule C) På bakken

4. Hvor mange arter beltedyr finnes det? A) 2 B) 20 C) 200

5. Hva kalles ugla Tyto alba på norsk?

UGLE: Det latinske navnet er Tyto alba, men hva er det norske?

6. Hva er størst, tiger eller leopard?

7. Er ugler langsynte (ser det som er langt borte) eller kortsynte (ser det som er rett foran ansiktet sitt)?

8. Hvilket fugl regnes som verdens raskeste?

9. Cirka hvor mange insekter kan maurslukeren få i seg per dag?

10. Hvor mange arter finnes det av isfugl? A) 1 B) 57 C) 120

Svar

1. Hubro

2. Rød kjempekenguru

3. C) På bakken

4. B) 20

5. Tårnugle

6. Tiger

7. Langsynte

8. Vandrefalk

9. 30.000

2. C) 120

Powered by Labrador CMS