Thoralf Huth er bekymret for det drastiske fallet i antall søkere til fjorårets sommerjobber og deltidsstillinger. Han håper det ikke gjentar seg, og at de som trenger å spe på inntekten kan søke jobb.
Thoralf Huth er bekymret for det drastiske fallet i antall søkere til fjorårets sommerjobber og deltidsstillinger. Han håper det ikke gjentar seg, og at de som trenger å spe på inntekten kan søke jobb.

Trenger deltidsarbeidere: - Det har skjedd noe drastisk i arbeidsmarkedet

For fire år siden hadde Big Fish og Skjærhalden Fiskemottak 400-600 søkere til 30-40 deltidsjobber. I fjor sank tallet drastisk, og i fjor måtte Big Fish redusere åpningstidene som et resultat av for få servitører.

Publisert

- Det har skjedd noe drastisk i arbeidsmarkedet, sier Thoralf Huth hos Big Fish og Skjærhalden Fiskemottak.

- For fire-fem år siden hadde vi mellom 400 og 600 søkere til 30-40 jobber. I fjor var tallet 150, og resultatet var at vi manglet 20 servitører i høysesongen i fjor, forteller Huth.

- Kjedelig

Redusert stengetid er kritisk for en næring som til de grader er avhengig av høy omsetning i høysesongen. Big Fish valgte å stenge en time tidligere, for at kabalen med ansatte skulle gå opp.

- For ett år siden åpnet vi det nye kjøkkenet vårt. Det nye kjøkkenet tok hånd om den flaskehalsen som hadde hopet seg opp. Det gamle kjøkkenet hadde for liten kapasitet i forhold til etterspørselen. Så kom vi dit hen i 2022 at vi hadde topp moderne kjøkken med full kapasitet og full bemanning, og så manglet vi 20 servitører i staben vår. Slikt er kjedelig når 80 prosent av omsetningen vår skjer i løpet av to måneder om sommeren. Det er viktig å kunne serve kundene rett i høysesongen, for det er disse månedene som gjør at vi kan holde åpent nesten hele året, sier Huth.

Behov for ekstrajobb

Han opplyser at ideell bemanning om sommeren er 65 personer. Nå håper Thoralf Huth at det finnes mennesker som har behov for en ekstrajobb.

- Det gjør vi. Vi håper det sitter en del mennesker rundt omkring som kanskje har en deltidsstilling de kan utnytte. Mange mennesker, som på grunn av høyere renter, dyrere mat og dyr strøm, kan ha behov for en ekstrajobb, sier Huth.

Skal serveres - ikke servere

Hva kan så være årsaken til den drastisk fallende interessen for sommerjobber og arbeid i deltidsstillinger?

Mye av årsaken ligger i at norsk ungdom skal serveres. De skal ikke servere.

Thoralf Huth

- Mye av årsaken ligger i at norsk ungdom skal serveres. De skal ikke servere. Det er rett og slett en kjensgjerning – og et resultat av god økonomi hos den norske befolkningen. Vi har til og med opplevd at foreldre til ungdom som har jobbet hos oss, har uttalt at «hvorfor jobber du her»? «Du trenger vel ikke å jobbe her?» Da handler det ikke lenger om hva ungdommen har lyst til. Det er en holdning som er skapt i hjemmet - at de ikke trenger å jobbe, sier Huth.

Drømmejobb på brygga

Han mener de fleste kan jobbe som servitør, eller på fiskemottaket.

- De må jo være en drømmejobb å få jobbe på fiskemottaket på brygga i Skjærhalden om sommeren. En bedre sommerjobb kan man vel nesten ikke få, sier Huth, og smiler.

Servitører over 20 år

Nå håper han at søkermassen øker, sammenlignet med i fjor. Jobbene kan utføres av de aller fleste, bare viljen er tilstede.

- Du må ha en vilje til å utføre jobben. Det er viktig. Våre servitører bør beherske norsk og engelsk - i hvert fall norsk - og helst også engelsk. Helst ønsker vi servitører over 20 år, men du kan gjerne være 50 også. Alderen spiller ingen rolle, så sant du har vilje til å jobbe. er du 20 år eller eldre kan du servere alle typer alkohol, og det er en fordel. Vi har også en del jobber for 15-16-åringer i til oppvask og ryddejobber, men i denne aldergruppen har vi alltid nok søkere. Her er vi godt forsynt. Det er i aldergruppen 20 år og eldre, til jobber som servitører og kjøkkenpersonale det manglet søkere i fjor, sier Thoralf Huth.

Powered by Labrador CMS